Онлайн резервация
Ако правите резервация през нашата система за първи път, след като приключите с въвеждането на данните и потвърдите Вашата заявка ще получите два имейла, като единият ще съдържа описание на направената резервация. При първа резервация системата ще създаде нов профил за Вас, с Потребител – въведения от Вас имейл и генерирана от системата Парола. Информацията може да видите във втория имейл. Съветваме Ви да запазите този имейл. Създаденият профил е безсрочен и ще може да влизате в системата (с потребителско име и парола) и да правите следното: да проверите направените от Вас резервации, да правите нови резервации и да анулирате вече направени.
 
Гаранционна политика
В зависимост от сезона и типа на тарифата депозит между 0 и 100% може да бъде изискван за потвърждаване на една резервация. Дължимият депозит е изписан на отделен ред в имейла потвърждаващ Вашата заявка. Сумата може да бъде преведена по банков път или да бъде изтеглена от Вашата кредитна карта (в зависимост от начина за гарантиране, който сте избрали).
Допълнителна такса за направата, промяната или анулирането на резервация в клуб хотел „Янакиев” не се начислява.
 
Анулация на резервация / Неявяване / Възстановяване на депозит
Ако анулирате (откажете) Вашата резервация в определения срок, то внесеният от Вас депозит ще бъде възстановен на посочената от Вас банкова сметка на 100%. Срокът за анулация е различен за различните сезони и е посочен по-долу. Ако една резервация не е анулирана, но гостите по нея не пристигнат (неявяване), то внесеният депозит по тази резервация не се възстановява.
 
Резервации в периода 1.април – 30.ноември
По принцип депозит и допълнителни гаранции за резервации в този период не се изискват, но за определени дати и конкретни резервации такъв може да бъде поискан, вкл. и до 100% от стойността на резервацията. Ако изрично не е договорено друго, за пълно възстановяване на внесения депозит (ако такъв е изискан) е нужно предизвестие за анулация - мин. 24 часа преди датата на настаняване.
 
Резервации в периода 1.декември – 31.март
Депозит - мин. стойността на първата нощувка трябва да е постъпил по сметката на хотела, за бъде потвърдена Вашата резервация. Ако изрично не е договорено друго, за пълно възстановяване на внесения депозит е нужно предизвестие за анулация - мин. 3 дни преди датата на настаняване.
 
Резервации за Нова година (една от нощувките е на 31.декември)
За да бъде потвърдена резервация за Нова година се изисква цялата дължима сума по резервацията да е постъпила по сметката на хотела преди 1.декември. За пълно възстановяване на внесения депозит е нужно предизвестие за анулация - мин. 21 дни преди датата на настаняване. След този срок внесеният депозит не се възстановява.
 
Ако за желания от Вас период няма свободни стаи
Обадете ни се или ни изпратете имейл за това. Ще Ви бъде направена резервация със статут „чакаща”. В случай на отказ на друга резервация ще се свържем с Вас за потвърждение на Вашата.
 
Потвърждаване на резервация
Ако има условие(я) за потвърждаване (аванс, депозит и пр.) то трябва да бъде изпълнено. Всяка резервация се счита „непотвърдена” (дори и при изпълнени условия по гарантирането й, ако има такива), докато не бъде потвърдена от хотела - писмено или по телефона от оторизиран наш служител.
 
Промяна на резервация
Различни параметри по направена резервация (брой гости, удължаване/съкращаване на престоя, смяна вида на помещението) могат да бъдат променяни (някои при възможност) във всеки един момент преди датата на настаняване. Ако желаете промяна по направена резервация може да се свържете с нас за това или, ако сте направили резервацията си онлайн, да влезете в профила си, да анулирате направената резервация и да направите нова.
 
Час за настаняване / Час на освобождаване на стаите
Час за настаняване: след 14:00 ч. Час на освобождаване на стаите: 12 ч. на обяд
 
Ранно настаняване/Късно освобождаване.
В отделни случаи по-ранно настаняване е възможно и, в случай, че бъде потвърдено от хотела, не подлежи на допълнително заплащане. Късно освобождаване на стаите може да бъде предоставено след потвърждение от рецепцията на хотела. Ако не е обект на специална тарифа или промоция, късното освобождаване се таксува. Ако някое от посочените не може да бъде предоставено, моля обърнете се към рецепцията на хотела за безплатно съхранение на Вашия багаж.
 
Максимално настаняване
Максималното настаняване в Стая с душ кабина е 2 души, в Стандартна двойна стая – 2 души +1 на допълнително легло (в някои от стаите няма възможност за доп. легло), в Апартамент – 2 души на редовно + 2 на доп. легло).
 
Допълнителни легла
Допълнителните легла в стаите са: разтегаем фотьойл (подходящ за деца) или походно легло (подходящо и за възрастни), а в апартаментите – разтегателен диван и походно легло. С изключение когато на доп. легло е настанено дете до 2 год., заемането на доп. легло се заплаща – в различен размер според сезона и тарифата. Ползването на бебешко кошче трябва да бъде заявено предварително и не се заплаща.
 
Специални изисквания
Ако имате специални изисквания към настаняването, като напр.: ранно настаняване, съседни стаи, предпочитания за етаж, предпочитания за стая (изглед и/или вид – със спалня, с отделни легла или отделни събрани легла), бебешко кошче и др. под., трябва да ни уведомите за това във възможно най-голям срок преди датата на настаняване. Ще направим всичко възможно да удовлетворим Вашите специални изисквания, но молим за Вашето разбиране, че не можем да ги гарантираме.
 
Домашни любимци
Съжаляваме, но домашни любимци не се допускат в хотелската част.